Monday, October 26, 2009

Surgery and Takde mood

errrr, Salam. Sekarang nih aku tengah berehat dekat hospital. Sekarang masuklah posting Surgery yang aku minati. Sebab surgery ni kita akan merasa lebih bertanggungjawab kepada patient sebab kita merawat dengan tangan kita sendiri. Tapi sekarang ni takder mood lah nak belajar, baca buku sikit pun tak masuk. Tapi aku enjoy sebab banyak yang dr. cakap dan explain aku jadi cepat faham.

Dulu waktu di wad kanak-kanak, hanya jumpa budak-budak dan mak bapak yang menemani diorang, di wad perbidanan dan sakit puan, hanya jumpa mak-mak muda yang sebaya atau lebih muda lagi dari aku, ada juga makcik-makcik tua yang sudah berhenti dari bersalin. Tapi di surgery, pesakitnya terlalu ramai, sehingga perlu tambah katil di susur jalan tengah wad, ada yang tua, abang yang bertatu dan bermuka ganas, pakcik yang masam tanpa gigi, dan kakak yang menekan perut menahan kesakitan. Aku jadi tidak tahu apa yang patut dilakukan. Tapi terpaksa bertanyakan soalan untuk menjalankan tugas sebagai seorang pelajar yang mahu belajar. Jadi ... aku mulakan dengan senyuman. Diantara 10 orang pesakit, didapati 8 orang yang akan membalas balik senyuman aku walaupun tengah menahan kesakitan. Walaupun muka nampak garang, bengis, bertatu, tapi senyuman mereka memberitahu aku yang mereka menyambut baik kehadiran aku.
Bercakap tentang senyum, aku banyak belajar tersenyum apabila didalam ward, kadangkala aku senyum menampakkan gigi supaya orang akan anggap aku ini benar2 mahu tersenyum padanya walaupun sebenarnya aku buat-buat. Walaupun takde mood, tapi bila senyum dekat orang ,dan orang senyum balik pada kita, kita akan jadi lapang. Lapang .Lapang.
Lalu barulah boleh memulakan soalan,

Aku :"pakcik, bisik pedih perut?" (ada sakit perut?) <----Bahasa Iban.
Pakcik: "bisik, ditok" (ada, Di sini) sambil menunjukkan padaku tempat yang sakit.
Aku :"Maok check kejap yaa."
Pakcik :"Ulaeh!" (boleh)


Orang Iban memang ramah, dan cepat mesra, tapi mungkin kerana bahasa, kita dengan mereka jadi jauh.

Friday, October 16, 2009

Wednesday, October 14, 2009

Dilema mangkuk tandas.




Bismillahirrahmanirrhim

Emm salam, waktu aku tulis post ni waktu tengah buat case write up, saja nak hilangkan boring aku tulis-tulis laa sikit. Sebenarnya banyak yang nak diceritakan tapi, banyak pulak cerita yang tak perlu pun diceritakan. Sebab semua orang ada kehidupan mereka sendiri kan, lebih baik kita menikmati kehidupan sendiri daripada sibuk mendengar kehidupan orang lain. Kecuali kalau ada pengajaran disebalik sesuatu cerita orang lain tu yang berguna pada diri kita untuk teruskan hidup ni. Emm tu sebab kita patut belajar sejarah kot. Sebab tu laa kalau nak jadi cikgu sejarah jangan sibuk nak suruh budak-budak sekolah ni hafal fakta, nanti lama-lama budak jadi boring,muak tak minat dan mudah lupa. Dah laa benda lain macam formula fizik, teori kimia, tatabahasa BM, literature English, formula Add Math, Fakta biologi semua nak kena ingat, tambah lagi dengan sejarah lagi laa budak tak minat. Aduhh kesian budak sekolah zaman sekarang. Otak mereka dijadikan pendrive untuk menyimpan memori. Kalau memory macam hardisk sampai beratus gigabyte takpe, tapi kalau certain budak yang memory macam pendrive 512 MB kan ke kesian. Lagi-lagi kalau systemnya windows 95 atau 98, processor pulak lembab. Haii kesian, kesian. Last-last budak-budak akan lebih prefer untuk ‘hibernate’ atau ‘standby’. Moga-moga diorang tak ‘shut down’ awal.

Jadi sepatutnya kita ni yang dah mula nak anggap diri kita ni maju patut dah ada system sendiri, processor sendiri untuk jadikan budak-budak kita yang memory tak sebrapa ni jadi laju, tak jammed. Bukan tu saja antivirus pun patutnya daripada ciptaan kita sendiri. Jadi takperlulah kita nak update tiap-tiap tahun.

Apalah gunanya kalau kita ni maju disebabkan taik orang lain. Orang lain reka mangkuk tandas, kita fikir kita maju sebab dapat buang air besar menggunakan mangkuk tandas yang canggih. Sebab dulu-dulu masyarakat kita hanya ‘melabur’ di sungai atau tepi jalan. Lalu kita jadi sombong dan bongkak hanya kerana kita berpeluang dapat menggunakan mangkuk tandas yang canggih padahal taik orang sekarang dengan taik orang zaman dahulu adalah sama. Mereka juga makan nasi dari padi. Cuma sekarang bezanya ada yang sudah makan Beras Herba Faiza Taj Mahal. Ada juga dari kita ni berbangga la sangat apabila mencipta sesuatu yang baru dari mangkuk tandas orang lain. Itupun hanya mengecat dengan warna yang lebih menarik, atau mengukir corak yang melambangkan kebudayaan sendiri atas mangkuk tandas tu, Alaa apalah sangat, itupun boleh heboh satu dunia yang mengatakan kita sudah mencipta sesuatu yang unik atas hasil kita sendiri. Satu dunia juga mentertawakan kita dan atas kesopanan kita mereka tak gelakkan kita depan-depan tetapi mereka memberi kita anugerah dengan harapan kita boleh buat benda bodoh tu lagi dan jangan cuba-cuba nak bertanding dengan diorang buat satu lagi mangkuk tandas yang baru. Owh, minat maaf, kalau sesiapa yang tidak berminat dengan mangkuk tandas bolehlah membayangkan benda yang lain.

Kita sebenarnya dalam akdemi kehidupan ini, kita telah direkrut untuk menjadi seorang agen. Ianya terpulang pada diri kita samada mahu menjadi agen pengikut atau agen perubahan. Kalau menjadi agen pengikut, peluang untuk naik pangkat mudah, dapat bekerja dengan selesa di jabatan yang berhawa dingin, dengan gaji bulanan yang confirm akan masuk tiap bulan. Tetapi kalau mahu jadi agen perubahan perlukan latihan dan ujian ala komando, kerjanya susah dan payah, perlu tinggalkan keluarga, perlu banyak kerahan tenaga, nak naik pangkat jangan harap, sampai pencen takkan dapat. gAji diberikan berdasarkan prestasi.

Tapi selalunya kehidupan sebagai agen perubahan inilah yang paling layak menikmati kehidupan yang bermakna. Hidupnya dimuliakan, disayangi orang lain, matinya dihargai sebagai tokoh, bermakna kepada kemajuan sosial, ekonomi , budaya, politik dan lain-lain. Contoh yang paling gempak siapa lagi kalau bukan Rasulullah S.A.W. Agen perubahan yang paling dikenali. Apa-apa juga keadaan dan pekerjaan kita jika kita hidup sebagai agen pengikut nescaya kita hanya dapat menuruti mengikuti arus kehidupan tapi sesiapa yang menjadikan diri mereka termasuk dalam agen perubahan akan dapat mengenali dan lebih menikmati kehidupan. Dunia memang secara jelas melahirkan ramai saintis. Betapa ramai para saintis yang tidak ada nama pun di dalam sejarah bukan kerana mereka memiliki kekurangan ilmu, tetapi mereka hanya sekadar agen pengikut. Kita juga hanya mengenali saintis seperti Albert Einstein kerena beliau hidup menjadi agen pengubah. Begitu juga dengan doktor, guru, ahli politik dan lain-lain. Huh, diharap kita sama-sama dapat fikirkan. Dahlah nak sambung kerja. Salam.

Saturday, October 10, 2009

Malama yang jelas,perancangan yang teliti.

Bismilahirrahmanirrahim. Ok straight to the point aku tak nak cerita banyak, Matlamat yang Jelas dan perancangan yang teliti yang mengambil kira akan persekitaran itu adalah penting.

Alamak tak best laa pakai laptop member aku nih, nak tekan huruf T pun susah. Alah nanti laaa aku post , salam.

Tuesday, October 6, 2009

2 weeks for exam O&G

Salam, hmmm lagi 2minggu lagi aku nak exam nih, study pun tak berapa nak bersungguh nih, asal baca jer. Pastu memang laa rajin pergi ward malam tapi untuk cari case jer, case write up pun tak siap lagi. Wahhh. Mudahan Allah bagi aku jalan untuk settlekan masalah nih.
Tapi aku faham bukan aku ajer yang menanggung beban macam nih. Ada ramaaaai lagi. Ada yang tak hiraukan kawan laa, yang sedih laa, stress laa, cakap sorang2 pun ader. Haiiii, ni adala symptoms exam dah nak dekat nih.
Kalau cakap pasal stress memang laa stress, tapi kan kita ni sebagai manusia seeloknya jangan cepat ambil keputusan. Kena fikir dulu dalam-dalam. Heh tadi kawan aku tengah cerita pasal dia ada nampak satu poster tentang SI. Terus kawan yang sorang nih cakap oooo. Aku tak tahu, apa SI tu? lalu aku pun terus tanya kawan yang cerita ni tadi. Dia pun cakap SI tu sexual intercourse. Kawan yang cakap ooo ni plak bagitahu kat aku , kalau kita dengar sesuatu yang kita tak faham, seeloknya kita fikir dulu, kalau tak nanti nampak laa kebodohan kita sebab tak tahu satu perkara tu. OOooo macam tu. Heh cerita nih macam simple kan ? tapi kita tengok betapa ramai orang yang menyesal bila buat sesuatu perkara tanpa memikirkan dahulu tentang perkara tersebut.
Jadi kalau laa kita ada perasaan stress ke, sedih ker, memang patut pun kita ada perasaan macam tu, tapi lebih baik kalau kita tahu cara nak selesaikannya.
Ada satu malam iaitu malam tadi ada seorang kawan aku mengambil patient yang ada kat katil yang aku jaga tapi tak bagitahu pun. Marah tu memang laa marah, tapi bila aku ingat balik kata-kata seorang kawan aku nih, yang syaitan tu takder kerja lain melainkan nak menimbulkan permusuhan pada umat manusia. Hmm oleh sebab aku tak nak syaitan menang, jadi aku pun simpan kemarahan aku nih. Wahh moga-moga kalau ada lagi kes macam nih atau yang lagi besar macam nih aku dapat control macho aku, selain control kemarahan. Macho pun kena control beb!
Oklaaa, zohor pun dah nak masuk. Ni memang takder masa ni, try gak cari masa, pasni nak tidur lagi. Opsss. Oklah Salam.